Flislegging

Det har ikke vært noen produksjon av keramiske fliser i Norge. Og av denne grunn har vi ikke det forhold til materialet som tilfellet er i produsentlandene, der keramiske fliser i alle år har inngått som et naturlig overflatemateriale på lik linje med alle andre byggematerialer.

Keramiske fliser var tidligere sett på som et mer luksusbetont materiale. Nå oppfattes det som et praktisk anvendelig, vakkert og varig materiale med mange muligheter. Planleggeren kan velge blant et utall av formater, farger og dekorer og ikke minst kvaliteter.

Parallelt med den økende bruk av keramiske fliser i Norge, har det også dukket opp mange ord og uttrykk. Det brukes begreper som pocellanato, granito, monocotura etc. som opprinnelig beskriver produksjonsmetode eller produktets utseende. I gruppeinndeling av fliser benyttes nå europastandarder hvor produktene inndeles etter tekniske egenskaper, ikke etter hvordan de er fremstilt. Når de tekniske egenskapene er veldefinert kan man velge riktig produkt på riktig sted.

I det private rom kan det ofte skje at dette utføres av nevenyttige folk til husbruk. Imidlertid kreves det mer kunnskap om rommet eller miljøets funksjon og veggene eller golvets anvendelse for å kunne planlegge og å gjennomføre riktig grunnarbeid, valg av materialer og selve utførelsen for å kunne operere i det profesjonelle marked.

Foto: Maxit

Sist oppdatert 04 april 2024